fredag 7 december 2012





En ny sensationell daguerrotypi av Emily Dickinson?!

Ständigt får konst- och litteraturhistorien skrivas om och revideras allt efter som nya upptäckter görs. Ska så också bli fallet med med den stora amerikanska poeten Emily Dickinson? Om det visar sig att det fanns en Kate Scott, i Emily Dickinsons kärleksliv, på vilket sätt påverkar detta vår bild av Dickinsons dikter och den amerikanska littaturhistorien?
  Emily Dickinson-museet, i Amherst Massachusetts, välkomnar ett nytt fotografi, daguerrotypi, i samband med Emily Dickinson International Society (den 3 september 2012) där Martha Nell Smith presenterade det nya fotografiet som med all sannolikhet förställer Emily Dickinson och hennes väninna Kate Scott Turner Anthon. På fotografiet sitter Emily Dickinson med ett litet småleende och håller sin vänster arm om Kate Scott rygg.
   Flera fotografier har dykt upp under årens lopp som har sagts föreställa Dickinson, men senare fått avskrivas. Det nya fotografiet verkar verkligen visa Emily Dickinson som vuxen kvinna, under sin mest produktiv period, tillsammans med Kate Scott.
  Som Emily Dickinsons levandstecknare Polly Longworth sagt: "Dickinson kanske förvånar oss än en gång [...]"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar